pátek 20. srpna 2010

Tak jsme přišli o Fadrhonsovu Dobrovici

My ouřečtí (a nejenom my) víme, že vždy první neděli v září se na pódiu na návsi koná festival dechových hudeb „Fadrhonsova Dobrovice“. Bylo tomu tak až do loňska, kdy proběhl 39. ročník. Letos se festival bude konat v areálu nově zrekonstruovaných dobrovických muzeí. Město chce tento areál zrekonstruovaný nákladem více než 180 mil. Kč co nejvíce využít. Jakkoliv je tento krok logický, přeci jenom zamrzí přetržení desítky let trvající tradice – nehledě na to, že se vlastně jednalo o jedinou společenskou akci v Úhercích s větším než místním významem. Někteří argumentují i tím, že Jan Fadrhons se v Úhercích narodil pouze shodou okolností a je vlastně kovaným „Dobrovičákem“ (viz článek v Dobrovicku)

V posledních letech byla návštěvnost akce kolem 250 platících diváků a tři účinkující kapely plus doprovod mažoretek. Věřím, že zpočátku nové prostředí přiláká více návštěvníků, ovšem perspektivu festivalu (a žánru jako takového) nevidím nejrůžověji.

Město údajně vyhodnotí dopad změny místa konání, ovšem pokládám za pravděpodobné (spíš téměř jisté), že se tato přehlídka do Úherců nevrátí. Potom se naskýtá další otázka – co s pódiem na návsi, které nemá žádné jiné využití? Pokusíme se vymyslet nějaké řešení, které by toto přirozené místo setkávání zejména dětí smysluplně využilo. Nabízí se třeba možnost zřízení nějakého multifunkčního hřiště, třeba s mantinely, brankami, basketbalovými koši a kvalitním povrchem. Samozřejmě je tady otázka financování, ale nejdřív je potřeba získat nějakou konkrétnější představu. Přivítám jakýkoliv nápad, můžete psát přímo do diskuze pod tímto článkem!

Žádné komentáře:

Okomentovat