čtvrtek 19. dubna 2012

Tragická událost...

14. dubna 2012 došlo na silnicích v naší republice k 164 dopravním nehodám, při kterých 3 lidé přišli o život, 13 bylo těžce a 46 lehce zraněno. U 15 nehod byl u řidiče zjištěno požití alkoholu. Tolik strohá statistika Policie ČR.

Veselá společnost se rozhodne změnit lokál a pěšky je to přeci deset minut, takže naskáčou do auta a vyrazí. Všichni jsou odvázaní alkoholem (bohužel včetně řidiče) a nepřipoutaní pásy. Další průběh je rychlý - nezvládnutí řízení, smyk, strom, ranění a mrtví.

Podobné informace máme před očima tak často, že je už ani pořádně nevnímáme. Ovšem jenom do té doby,dokud se strohá satistika a anonymní příběh nekonkretizuje do našeho blízkého okolí, mezi kamarády nebo příbuzné. Právě k tomu bohužel došlo minulou sobotu. Stala se hrozná věc, která udělala mnoho lidí nešťastnými a bohužel se už nic nedá napravit.

Kinetická energie střely ráže 9mm je zhruba 500 Joule. Kinetická energie průměrného auta s posádkou je při rychlosti 100 km/h zhruba 600 000 Joule - tedy 1200krát větší. Přesto málokdo z nemnoha majitelů střelné zbraně s ní manipuluje stejně lehkomyslně jako někteří řidiči, kterých je u nás několik miliónů. Při případné nehodě dochází k zatížení (i připoutaného) těla mnohanásobky gravitačního zrychlení, které mohou způsobit fatální zranění i v případě, kdy nedojde k vnějšímu poškození - prostě se mohou utrhnout orgány včetně srdce, praskají kosti, vznikají krevní sraženiny... Kdo si někdy vyzkoušel simulavaný náraz při 30 km/h (občas je to možné na různých akcích), ví, jaká je to i při takto nízné rychlosti rána. Zpomalené záběry z crashtestů ukazují, jak se lidské tělo a předměty v autě stávají při nárazu hříčkami fyzikálních sil. Stejně ale sedají lidé za volant opilí a unavení, kvůli pár ušetřeným minutám jezdí agresivně, nedodržují rychlostní limity, nerespektují značky a semafory atd.

Lidi, neblázněte! Život je moc hezký na to, aby o něj bylo třeba hrát ruskou ruletu s paní Zubatou! Teď je asi bohužel správný čas k zamyšlení...nic se už ale vrátit nedá.

Miloši, budeš nám chybět!