úterý 15. prosince 2009

Vandalismus v Úhercích

Jedním z témat při neformálním posezení s panem místostarostou Sedláčkem byl neustálý boj s vandalismem. S tímto jevem se setkáváme v čím dál větším měřítku i v Úhercích. Neuplynul ani týden a došlo k totálnímu zdevastování šplhací věže, která má sloužit dětem na hraní. Není to v poslední době jediný případ. Pokud pominu neustálý nepořádek na místech, kde se schází místní omladina, jedná se například o ničení odpadkových košů, lámání laviček (které kolega z osadního výboru Miloš Líba brigádnicky zrekonstruoval a které dostaly nový nátěr), zapalování ohýnků třeba v autobusové čekárně, čmárání a sprejování na cokoliv, házení předmětů do brůdku, koupaliště, na střechu prodejny (!), rozbití skla u obecní vývěsky, ničení žárovek na vánočním stromě, v minulosti devastace zařízení klubovny. Jak jsem vysledoval, problémem není řádění opilců jako v jiných obcích, ale bohužel činnost místní mládeže. Všichni asi víme, které „tvrdé jádro“ působí největší problémy. Zdá se ale, že postupně se takové chování stává v partě normou.
Proto prosím – nenechme si těmito spratky zdevastovat naše okolí! Pokud někdo uvidíte jejich nekalosti, nebojte se je napomenout, eventuálně informovat někoho z osadního výboru, přestupkové komise MÚ (paní Vokatou), v krajním případě policii! Pokud nebudou k dispozici informace a očitá svědectví, těžko se dá něco dokázat. Udivující je, že k největším excesům dochází přímo na návsi a podle rozsahu škod se rozhodně nejedná o chvilkovou bezhlučnou zábavu. Ono ježdění lavičkou po dětské skluzavce rozhodně nadělá dost randálu! Mám obavy, že pokud toto řádění nezastavíme, bude brzy naše obec totálně zdevastovaná. Navíc pro všechny, kdo se snaží něco pro obec udělat, je tato situace velmi demotivující...

Beseda s panem místostarostou Sedláčkem

>

Ve středu 9. prosince náš osadní výbor uspořádal besedu s představiteli města Dobrovice. Bohužel kvůli nemoci se omluvil pan starosta Hrobník, takže jsme si mohli popovídat s panem místostarostou Sedláčkem. Je to člověk znalý fungování městského úřadu, který dokáže bez zbytečných oklik a řečnění podat potřebné informace. Mimochodem jako neuvolněný místostarosta veškerou svoji činnost vykonává ve svém volném čase, za což si určitě zaslouží obdiv. Ačkoliv oznámení o konání besedy byla vyvěšena na veřejných místech, vyhlášena rozhlasem a vystavena na internetových stránkách, cestu do sálu hostince si našlo pouze asi patnáct místních občanů. Přitom tyto besedy jsou jednou z dobrých možností, jak se dovědět aktuální informace a přímo ovlivňovat dění v obci. Na úvod jsem informoval o činnosti osadního výboru v letošním roce, navázal pan místostarosta s informacemi z městského úřadu. Dotazy k tématu byly více či méně věcné a týkaly se různých oblastí – úklidu veřejných prostranství, odpadového hospodářství, rekonstrukce náměstí v Dobrovici, stavu dešťové kanalizace, stavu chodníků, problému s vánočním stromem a veřejným osvětlením atd. Snažili jsme se také podat informace ohledně připravovaných akcí, jako jsou příští jubilejní ročník hudebního festivalu Fadrhonsova Dobrovice, stavba rozhledny U doubku, oprava fasády kapličky atd.

Děkuji hrstce přítomných, že projevili svůj zájem a přišli s námi pobesedovat.

Po skončení besedy jsme s panem místostarostou poseděli v užším kruhu, abychom upřesnili některé body vzešlé z diskuze a v neformálním duchu si popovídali o věcech, které nás tíží a leží na srdci.

čtvrtek 3. prosince 2009

Mikulášská nadílka

V sobotu 5.prosince zveme všechny občany (zejména ty nejmenší) na tradiční rozsvícení vánočního stromku. Stromek rozsvítíme v 17:00 a potom bude na sále v hostinci "U Kožicha" mikulášská nadílka.
Zvonečky s sebou!

středa 2. prosince 2009

Beseda občanů s představiteli Dobrovice

Konečně se podařilo domluvit termín besedy občanů Úherců s volenými zástupci města Dobrovice. Pokud se chcete seznámit s tím, co přímo ovlivňuje náš život, popřípadě o tom podiskutovat, přijďte 9. prosince v 17:30 do hostince "U Kožicha". Účast přislíbili starosta Dobrovice Mgr. Hrobník a místostarosta Mgr. Sedláček.